Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), wat is het?
ALS is een ernstige ziekte van het zenuwstelsel. Bij deze ziekte worden spieren geleidelijk dunner en minder krachtig. Dit krachtverlies komt vooral voor in de benen en armen, maar ook in de spieren die je gebruikt om te praten of te slikken. Hierdoor verslikken mensen met ALS zich sneller. Maar welke symptomen heeft Amyotrofische Laterale Sclerose nog?
Symptomen van ALS
De eerste symptomen van Amyotrofische Laterale Sclerose zijn vaak nog niet heel duidelijk en ook niet zo ernstig. Patiënten komen vaak met vage klachten bij de huisarts. Klachten zoals minder goed articuleren of onhandigheid. Ook komt het vaak voor dat ze bij de huisarts komen omdat ze moeite krijgen met lopen, en vaker struikelen. Maar ook kleinere dingen zoals vaker verslikken of moeite hebben met het strikken van de veters.
Hieronder de meest voorkomende symptomen van ALS:
– Stijfheid, vermindering van kracht en spierkramp
– Moeite met lopen, vaak struikelen
– Somberheid
– Angst
– Moeilijk ademhalen
– Hangen van het hoofd, dit door minder sterke nekspieren
– Vermindering van slik vermogen en spraak
Diagnose stellen van Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)
Het stellen van de diagnose ALS is niet makkelijk, het is zelfs erg lastig. Dat komt onder andere omdat het een zeldzame ziekte is en de klachten door (huis)artsen en neurologen in het begin vaak niet herkend worden. Er is vandaag de dag nog steeds geen definitieve test of één procedure om de diagnose van ALS vast te stellen. Een diagnose van Amyotrofische Laterale Sclerose kan alleen vastgesteld worden door lichamelijk onderzoek en een hele reeks diagnostische testen die andere ziekten die ALS nabootsen, uitsluiten.
Er gaat in veel gevallen veel tijd verloren voordat het bekend is of een patiënt ALS heeft. De meeste neurologen delen de diagnose pas mee zodra het helemaal zeker is. Toch komt het nog wel eens voor dat er een vergissing plaatsvindt omdat de diagnose wordt gesteld op grond van waarnemingen.
No responses yet