Autisme, wat is het?

Autisme is een stoornis in de ontwikkeling waar je mee geboren wordt. Alles wat je hoort, ziet, ruikt en voelt wordt door de hersenen anders verwerkt. Dit komt omdat verschillende delen van je hersenen minder goed met elkaar kunnen samenwerken. Iemand met autisme ziet de wereld als iets wat bestaat uit allemaal verschillende losse deeltjes. Terwijl de meeste mensen de wereld om hen heen zien als een samenhangend geheel.

Moeilijke sociale vaardigheden bij autisme

Omdat de informatie die je via je zintuigen binnenkrijgt niet in een context worden geplaatst, kost het voor iemand met autisme moeite om te begrijpen wat er gebeurt. Het gebeurd dan ook vaker dat je niet snapt wat iemand bedoelt. Ook kan het zo zijn dat mensen jou niet goed begrijpen. Hierdoor is sociale interactie moeilijk. Ook heb je vaak moeite met veranderingen en ben je gevoelig voor te veel prikkels uit de omgeving. Dit te veel aan prikkels uit de omgeving kan leiden tot stress, onrust en boosheid.

Mensen met autisme maken vaak ook geen of weinig oogcontact, hebben moeite met het herkennen van gebaren en gezichtsuitdrukkingen, kunnen zich moeilijk inleven in iemand anders en nemen taal letterlijk waardoor sarcastische opmerkingen of grapjes meestal niet begrepen worden.

Beperkte interesses en herhalende gedragspatronen

Mensen die deze ontwikkelingsstoornis hebben, hebben vaak moeite om overzicht te houden. Het is lastig om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Ze hebben vaak eigen gewoontes, patronen en routines. Hier houden ze zich graag aan vast en willen dit niet veranderen.
Ze kunnen helemaal opgaan in een activiteit en dan de rest van de wereld helemaal vergeten. Helemaal gericht op één onderwerp. Het is voor hen ook heel moeilijk om om te gaan met veranderingen, vooral veranderingen die onverwacht zijn. Ze bewegen vaak houterig of maken bijzondere bewegingen die ze vaker herhalen.

Heb jij een lichamelijke en/of geestelijke beperking en wil jij graag je verhaal doen? Dat kan. Je kunt jou verhaal met een leuke foto opsturen naar jouwverhaal@qmlhfoundation.com wij reageren dan zo spoedig mogelijk!

Category
Tags

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *