Wat is Spina Bifida?
Spina Bifida, ook wel ‘open ruggetje’ genoemd. Bij een open rug gaat er in de eerste vier weken van de zwangerschap al iets mis. In deze vier weken worden het ruggenmerg en de hersenen aangelegd. De hersenen en de ruggenmerg vormen samen de basis van het zenuwstelsel. Gegevens van je hersenen worden via het ruggenmerg doorgegeven aan je lichaam, waardoor je kunt bewegen. Het ruggenmerg wordt beschermd door je ruggenwervels en ligt in de neurale buis. Bij een baby met spina bifida, oftewel open ruggetje, zijn deze wervels niet goed gesloten. Hierdoor ligt het ruggenmerg open. Dit kan verschillende ongewenste dingen veroorzaken, zoals verlammingsverschijnselen, incontinentie of een waterhoofd.
Twee verschillende vormen
Spina Bifida Aperta
Aperta betekend open. Bij deze vorm is het vaak voor de geboorte al duidelijk dat het om spina bifida gaat. Bij de Aperta vorm is de huid niet over de open rug gegroeid.
Spina Bifida Occulta
Occulta betekend verborgen. Bij deze vorm van een open rug ligt het ruggenmerg goed en is de huid wel over de open rug gegroeid. De huid kan er wel iets anders uit zien dan normaal, maar in de meeste gevallen is het niet opvallend. Hierdoor wordt bij de geboorte vaak niets opgemerkt en ontdek je dit pas op latere leeftijd.
De symptomen
Het is niet zo dat iedereen dezelfde beperkingen of symptomen heeft. Het kan zelfs zo zijn dat iemand met een open ruggetje nauwelijks ergens last van heeft. Het kan helaas ook zo zijn dat anderen met veel beperkingen moeten leven. Bij een open rug kunnen verschillende problemen ontstaan, zoals:
– gevoelloze lichaamsdelen
– een waterhoofd
– problemen met ontlasting en/of blaas
– bewegingsbeperking in ledenmaten, bepaalde lichaamsdelen weinig of zelfs niet kunnen bewegen
Heb jij een lichamelijke en/of geestelijke beperking en wil jij graag je verhaal doen? Dat kan. Je kunt jou verhaal met een leuke foto opsturen naar jouwverhaal@qmlhfoundation.com wij reageren dan zo spoedig mogelijk!
No responses yet