ferhat sagsu interview

Stel jezelf voor

Mijn naam is Ferhat Sagsu, 21 jaar oud en ik ben geboren en opgegroeid in Arnhem. Ik woon samen met mijn ouders en broertje. En ben van Turkse afkomst. De naam van mijn handicap is: progressieve pseudoreumatoïde artropathie. Mijn gewrichten zijn gebogen aangegroeid. Ik sta hierdoor niet helemaal rechtop omdat mijn knieën en heup gebogen zijn. Hierdoor kan ik niet goed lopen en raak ik snel vermoeid. Daarom moet ik vaak een scootmobiel of elektrische driewielerfiets gebruiken. Daarnaast ben ik door mijn beperking wat korter dan normaal.

Ik studeer hbo social work aan de Han in Nijmegen, ik zit in leerjaar 1 van mijn opleiding.

Daarnaast ben ik zelfstandig ondernemer als motiverende spreker bij ferhatslife coaching/FARzorg. Daarnaast doe ik stages als jongerenwerker bij AM-supportteam, vrijwilligerswerk en andere sporten. Bovendien zijn mijn hobby’s veel tijd doorbrengen met mijn gezin, familie en vrienden en daarbij veel herinneringen achterlaten.

Ik ben islamitisch. Favoriete voetbalclub is Galatasaray. En ik ben bezig met het behalen van mijn rijbewijs voor personenauto’s.

Wat houden je werkzaamheden als ambassadeur bij de HAN in?

Ik heb een functie bij de ambassadeurschap Social Work op de HAN. Ik ga toekomstige eerstejaarsstudenten informeren, inspireren, helpen om een goede keuze te maken voor de opleiding Social Work. Door middel van open dagen, voorlichting en social media zal ik dat gaan uitvoeren.

Klinkt goed! Hoe gaat school en/of stage om met jouw fysieke beperking?

Mijn school en stageplek gaan heel goed om met mijn fysieke beperking. Er wordt op mijn school veel aandacht besteedt aan mij. Ik kon begin van dit jaar mijn bijzondere omstandigheid doorgeven, zodat er rekening mee wordt gehouden. Ook is het gebouw scootmobiel-vriendelijk en er zijn liften die ik kan gebruiken. Verder ziet mijn stageplek mij normaal net als iedereen.

Dat is mooi om te horen, en hoe gaan vrienden en familie om met jouw beperking?

Mijn familie en vrienden hebben altijd al mijn beperking geaccepteerd en respecteren mij. Gelukkig ontvang ik geen negatieve reacties van mijn omgeving door mijn beperking.       

Hoe kwam je op het idee om motiverende spreker te worden?

Ik kwam op het idee om motiverende spreker te worden omdat ik graag mensen wil motiveren, inspireren, coachen, zodat ze positief in het leven staan. Tevens deel ik graag mijn persoonlijke verhaal en ervaringen over leven met een lichamelijke beperking.

Wat zijn de reacties van je publiek als je lezingen (seminars) geeft?

In verband met corona ben ik nog niet begonnen met motiverende speeches. Maar ik krijg wel positieve berichten van mijn omgeving dat ik goed bezig ben en dat ik gewoon mijn ding moet doen. Ik probeer wel alvast motiverende/positieve berichten, video’s, (misschien) vlogs te plaatsen op social media.

Welke herinnering/gebeurtenis in je leven wil je van de daken schreeuwen? (Een hoogtepunt dat je het liefst met de hele wereld wilt delen)

Ik heb ondanks mijn lichamelijke beperking toch mijn zwemdiploma’s A en B gehaald op de basisschool. En mbo-4 juridisch administratief dienstverlener afgerond.

Wat is/was een dieptepunt in je leven en hoe heb je deze weten te overwinnen?

Ik was gezakt in mijn examenjaar van de mavo, maar na een jaar overdoen op de vavo, heb ik toch mijn mavodiploma in ontvangst mogen nemen.

Veel mensen geven aan zich weleens te schamen voor hun beperking op sommige momenten. Hoe denk je dat je dat kunt overwinnen? Wat wil je deze mensen meegeven?

Blijf jezelf ontwikkelen en geef nooit op. Geloof in jezelf, toon zelfvertrouwen en blijf jezelf.

Om welke redenen wil je mensen motiveren en wat is het belangrijkste dat je iedereen wilt meegeven?

Ik wil mezelf als voorbeeld geven, omdat ik ondanks mijn beperking veel heb bereikt.  Allereerst moet je altijd tevreden en dankbaar zijn voor het leven. Daarnaast moet je doorzettingsvermogen tonen ondanks alle tegenslagen. Bovendien wil ik iedereen stimuleren om een plan te hebben om zijn/haar doel of droom te bereiken en ze leiden tot geluk en succes.

Wat wil je later bereiken op persoonlijk en maatschappelijk gebied?

Ik wil altijd zo respectvol mogelijk blijven tegenover mensen en wil altijd sociale banden opbouwen met mensen.

Last but not least: waar kunnen we je vinden Ferhat (social media)?

Instagram: ferhatsagsu  
LinkedIn: Ferhat Sagsu    
Facebook: Ferhat Sagsu

Category
Tags

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *