Omgaan met onzekerheid

Omgaan met onzekerheid

Omgaan met onzekerheid gaat de ene persoon wat makkelijker af dan de ander. Onlangs kregen wij een bericht binnen van iemand die hier erg veel moeite mee heeft. “Onzekerheid door mijn handicap beheerst mijn leven” is wat ze zei. Dit heeft ons erg aangesproken en daarom besloten wij hier aandacht aan te geven.

Ben je ook iemand die hier wat moeite mee heeft? En weet je niet precies wat de beste manieren zijn om hiermee om te gaan. Dan helpen we je op dat gebied graag verder met enkele tips. Zo ben je al op de korte termijn in staat om voor verbeteringen te zorgen.

Tips voor omgaan met onzekerheid

Bepaalde tips hebben tot op heden reeds bewezen dat ze van toegevoegde waarde zijn. Vandaar dat we hiermee ook willen aangeven dat het voor jou zin kan hebben. Het gaat hierbij om de volgende tips:

  • Herken het moment: Bij onzekerheid verlies je vaak het zicht op de situatie. Het stemmetje in je hoofd ratelt dan maar onbewust door, zonder dat je hier bewust mee bezig bent. Je brein is dan als het ware op zoek naar ‘oplossingen’ voor de stressvolle situatie. Herken de momenten waarop dit gebeurt. En probeer het te onderbreken, door juist bewust naar je gedachten te luisteren. Focus op je ademhaling en kom zo weer tot rust. Je onzekerheid trekt langzaam weg.

  • Hou je waarden en doelen centraal: Het helpt om altijd uit te gaan van je waarden en je doelen. Zo creëer je namelijk een bepaalde samenhang tussen alles wat je in je leven doet, denkt en voelt. Wat probeer je op een dagelijkse basis te bereiken? En in welke mate speelt een bepaalde onzekere gedachte of een onzeker gevoel hier een rol in? Je waarden en doelen als ijkpunt houden, gaat je onzekerheid verminderen.

  • Focus je op zaken waar je controle over hebt: Het heeft weinig zin om je zorgen te maken over zaken waar je weinig controle over hebt. Je hebt hier namelijk geen invloed op. En dus is er aandacht aan schenken ook weinig zinvol. Focus je puur op datgene wat je zelf anders kunt doen, zoals de eerdergenoemde tips.

Pas deze tips consequent op dagelijkse basis toe voor een optimaal resultaat. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. En komt er een hoop meer bij kijken. Onzekerheid is niet iets wat je zomaar even kan oplossen. Toch hopen we dat deze tips wat hulp kunnen bieden.

Mocht je door je handicap erg veel onzekerheid ervaren, staan we er ook altijd voor open om je te helpen. Stuur dan een mailtje met je verhaal naar info@qmlhfoundation.com zodat we kijken waar we je mee kunnen helpen.

Category
Tags

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *