Over seks met een handicap bestaan veel onwaarheden. Zo is men vaak van mening dat het eigenlijk niet kan. Erger nog, het is zelfs een taboe. Op het moment dat je een beperking hebt, ‘moet’ je dan als het ware accepteren dat het er gewoon niet in zit. In de praktijk blijkt dit echter heel anders te zitten. Door meer te leren over seks met een handicap, kom je er al snel achter dat er wel degelijk van alles mogelijk is.

Is seks met handicap mogelijk?

Ben je iemand die te maken heeft met een beperking? Dan is het soms lastig om een bedpartner te vinden. Dat het minder vanzelfsprekend is om seks te hebben, wil bepaald niet zeggen dat er ook minder behoefte aan is. Seks is van zichzelf een gezonde bezigheid. Het is goed voor het fysieke en mentale welzijn van de mens. Dit geldt op dezelfde manier voor mensen met een handicap.

Of gehandicapt zijn en seks hebben mogelijk is, hangt natuurlijk gedeeltelijk af van de situatie waarin je verkeert. Voor iemand met een zware lichamelijke beperking is het bijvoorbeeld misschien een stuk lastiger om seks te hebben dan voor iemand die in veel mindere mate last heeft van de handicap. Echter is één punt hierbij vrijwel universeel; gehandicapt seks hebben is bijna altijd mogelijk.

Voordelen gehandicapt zijn en seks hebben

Om er nog een schepje bovenop te doen; er is zelfs sprake van een aantal voordelen van gehandicapt zijn en seks hebben. Dit versterkt het gevoel waarschijnlijk alleen nog maar meer dat seks met handicap helemaal geen taboe hoeft te zijn. Denk bijvoorbeeld aan specifieke voordelen als:

  • Leniger: In bepaalde situaties is iemand met een handicap juist een stuk leniger dan een persoon zonder handicap. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het missen van een ledemaat, waardoor je juist meer mogelijkheden hebt. In plaats van dat je bij een handicap denkt in beperkingen, levert het daardoor juist nieuwe kansen op. Steeds meer gehandicapten zien hun beperking dan ook juist van de positieve kant. Men is in toenemende mate in staat om uit te pluizen wat de extra lenigheid nu juist voor extra mogelijkheden oplevert. Op welke manier is dit voor jou of iemand in je directe omgeving van toepassing?

  • Nieuwe situaties: Seks met een handicap kan in de basis ook hele nieuwe situaties opleveren. Situaties die mensen zonder handicap nog nooit hebben ervaren. Denk bij de specifieke handicap waar je mee te maken hebt eens aan een situatie waarin je seks zou hebben. Hoe komt dit eruit te zien? Wanneer je zaken als onzekerheid even links laat liggen; wat is er dan allemaal mogelijk? Laat je fantasie de vrije loop en gebruik dit om het in de realiteit te implementeren.

  • Meer genot bij minder seks: Is het intussen al een tijd geleden dat je seks hebt gehad? Of sterker nog; is dit er vanwege de handicap nog nooit van gekomen? Dan is er nog een manier om het van de zonnige kant te bekijken. Hoe minder vaak je iets namelijk doet, hoe groter het genot over het algemeen is. Het tegenovergestelde effect van gewenning treedt op. Zodoende is het iedere keer weer een ervaring waar je maximaal van geniet. Gehandicapt zijn en seks hebben, heeft zo voldoende voordelen.

Stop dus met denken dat het niet kan en neig voortaan wat meer naar de mogelijkheden. Begin bij het begin en zet vandaag een eerste stap. Het vinden van een bedpartner is voor iedereen een gecompliceerd proces. Maar laat je zeker niet tegenhouden door een beperking. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen. En de behoefte om seks te hebben is bij mensen niet vreemd! Mocht je toch graag tips willen of juist jou ervaringen willen delen met de community, neem dan contact met ons op!

Category
Tags

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *