Vliegen met een (elektrische) rolstoel: Hoe gaat dat?

Vliegen met een rolstoel; is dat eigenlijk wel mogelijk? Op het moment dat je in een rolstoel zit, is het wel zo prettig wanneer je op zoveel mogelijk plekken kunt komen. Tegenwoordig is dit dan gelukkig ook vaak het geval. Op de meeste locaties houdt men rekening met mensen die in een rolstoel zitten. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk in een vliegtuig? Kun je met een (elektrische) rolstoel gewoon het vliegtuig in?

Vliegen met een rolstoel uitgelegd

Helaas is het niet de mogelijk dat je in je eigen rolstoel het vliegtuig in rijdt en zo van de ene naar de andere locatie vliegt. In principe is het idee dat je je eigen rolstoel meeneemt tot aan de check-in balie. Vanaf dat punt neemt het personeel deze van je over, zodat het als ruimbagage vervoerd kan worden.

Vervolgens zorgt het luchthavenpersoneel ervoor dat je de juiste begeleiding op maat krijgt van en naar het vliegtuig. Let er wel op dat je dit van tevoren moet aangeven. Indien je namelijk niet in staat bent om zelfstandig het laatste stuk naar je zitplek te overbruggen, moet je de juiste personen hiervan op de hoogte stellen. Dit is in principe mogelijk bij het bestellen van je tickets.

Ook is het daarbij van belang dat je je rolstoel volledig reisklaar maakt. Dat wil zeggen dat het luchthavenpersoneel verder minimaal moeite hoeft te doen om de rolstoel als ruimbagage mee te nemen.

In de periodes dat je rolstoel richting de ruimbagage vertrekt of wanneer je er nog op aan het wachten bent, is er meestal een leenrolstoel beschikbaar. Hier maak je gebruik van totdat je je eigen materialen weer tot je beschikking hebt. Zo is het op zich mogelijk om met het vliegtuig te reizen met een rolstoel.

Nadelen van reizen met een rolstoel

Helaas is vliegen met een rolstoel anno 2022 nog steeds niet zonder zorgen. We horen en lezen namelijk erg vaak dat er problemen ontstaan tijdens het reizen met een rolstoel. Zo komt het relatief nog vaak voor dat de elektrische rolstoel defect of incompleet aankomt in het land van bestemming. Er zijn zelfs al vaker hulpmiddelen kwijtgeraakt.

Dit is natuurlijk een drama als je afhankelijk bent van deze hulpmiddelen. Niet in elk land staan ze klaar of is er überhaupt een goed bedrijf om je hulpmiddel te repareren.

Category
Tags

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *